Uz druhy den sa bijem zo vzpurnou ABSkou. Situacia je nasledovna: po otoceni klucika do polohy 1 sa na par sekund rozsvieti kontrolka abs a zhasne, po presunuti klucika do polohy dva sa ABS rozsvieti a uz nezhasne ( pri rozsvieteni ABS sa ozve cvaknutie spod palubky a cvaknutie s hydraulickeho modulu ).
Previedol som nasledovne testy:
premeral som napatie medzi pinmi na pocitaci abs:
1 - 2 - je nad 12V
odpor mezi:
1-3 - menej nez 1ohm
1-2 - menej nez 1ohm
1-8 - mezi 50 - 100ohm
napatie medzi 1 - 3 pri spojeni 2 a 8 = nad 12V
Dalej som premeral odpor medzi 4-22,5-23,6-24,7-25
odpor je nad 1000ohm.
Dalej som premeral odpor medzi 1 - 11, je pod 1 ohm.
dalej odpor elektroventilov:
11-15, 11-16, 11-17, 11-33, 11-34, 11-35 - vsetky su medz 3 az 7 ohmov.
Dalej nasledovala kontrola tienenia, tzn
medzi 1 - 4, 1 - 5, 1 - 6, 1 - 7 - hodnota nemeratelna.
Jediny mozny problem som nasiel pri merani hlavneho elektroventilu, tzn meranie medzi 11 - 18, pri vypnutom
zapalovani je odpor v norme - tzn 4,2ohmu, ale pri zapnuti
kluca do polohy dva je to 13ohmov. Je to ok ???
Dalej som pre istotu vycistil a prestriekal vsetky kontakty a spoje a uzemnovacie body.
Ak sa niekto docital az sem, mate nejaky napad co este premerat a vyskusat ??? Dik
Uz druhy den sa bijem zo vzpurnou ABSkou. Situacia je nasledovna: po otoceni klucika do polohy 1 sa na par sekund rozsvieti kontrolka abs a zhasne, po presunuti klucika do polohy dva sa ABS rozsvieti a uz nezhasne ( pri rozsvieteni ABS sa ozve cvaknutie spod palubky a cvaknutie s hydraulickeho modulu ).
Previedol som nasledovne testy:
premeral som napatie medzi pinmi na pocitaci abs:
1 - 2 - je nad 12V
odpor mezi:
1-3 - menej nez 1ohm
1-2 - menej nez 1ohm
1-8 - mezi 50 - 100ohm
napatie medzi 1 - 3 pri spojeni 2 a 8 = nad 12V
Dalej som premeral odpor medzi 4-22,5-23,6-24,7-25
odpor je nad 1000ohm.
Dalej som premeral odpor medzi 1 - 11, je pod 1 ohm.
dalej odpor elektroventilov:
11-15, 11-16, 11-17, 11-33, 11-34, 11-35 - vsetky su medz 3 az 7 ohmov.
Dalej nasledovala kontrola tienenia, tzn
medzi 1 - 4, 1 - 5, 1 - 6, 1 - 7 - hodnota nemeratelna.
Jediny mozny problem som nasiel pri merani hlavneho elektroventilu, tzn meranie medzi 11 - 18, pri vypnutom
zapalovani je odpor v norme - tzn 4,2ohmu, ale pri zapnuti
kluca do polohy dva je to 13ohmov. Je to ok ???
Dalej som pre istotu vycistil a prestriekal vsetky kontakty a spoje a uzemnovacie body.
Ak sa niekto docital az sem, mate nejaky napad co este premerat a vyskusat ??? Dik
Huraaa, pravda a laska zvitazili nad lzou a nenavistou.
Tak som to nakoniec rozbehal. Poruch bolo pozehnane, pojdem zaradom.
To ze sa kontrolka rozsvietila v polohe jedna bolo viacmenej spravne - abs modul skutocne bootuje v polohe jedna, tiez testuje vsetky komponenty. Ale az v polohe dva sa k nemu pripoji kontrolka + hlavne ovladacie rele. Prerazena dioda vsak sposobovala ze sa kontrolka rozsvietila v polohe jedna a vsetky 3 abs pocitace ktore som skusil v polohe dva skolabovali.
Dalej bolo vadne hlavne rele abs ( umiestnene pod volantom ),
dve cidla, a tiez jeden s 3 abs pocitacov - zhodou okolnosti ten ktory som tam mal najcastejsie pripojeny.
Jedna zo zaujimavych poruch ktore som tam nasiel bol problem s napajanim - abs sa napaja od spinacej skrinky a ked je tam vypaleny kontakt tak na napajani sa objavi menej ako 12V - to sposobi ze sa abs vobec nezapne.
Dalsia zaujimava porucha bolo uzemnenie - srub 10tka na hydraulickom module - tu bolo tiez mizerne uzemnenie ktore sposobovalo rozsvietenie kontrolky.
Huraaa, pravda a laska zvitazili nad lzou a nenavistou. :-)
Tak som to nakoniec rozbehal. Poruch bolo pozehnane, pojdem zaradom.
To ze sa kontrolka rozsvietila v polohe jedna bolo viacmenej spravne - abs modul skutocne bootuje v polohe jedna, tiez testuje vsetky komponenty. Ale az v polohe dva sa k nemu pripoji kontrolka + hlavne ovladacie rele. Prerazena dioda vsak sposobovala ze sa kontrolka rozsvietila v polohe jedna a vsetky 3 abs pocitace ktore som skusil v polohe dva skolabovali.
Dalej bolo vadne hlavne rele abs ( umiestnene pod volantom ),
dve cidla, a tiez jeden s 3 abs pocitacov - zhodou okolnosti ten ktory som tam mal najcastejsie pripojeny.
Jedna zo zaujimavych poruch ktore som tam nasiel bol problem s napajanim - abs sa napaja od spinacej skrinky a ked je tam vypaleny kontakt tak na napajani sa objavi menej ako 12V - to sposobi ze sa abs vobec nezapne.
Dalsia zaujimava porucha bolo uzemnenie - srub 10tka na hydraulickom module - tu bolo tiez mizerne uzemnenie ktore sposobovalo rozsvietenie kontrolky.