Kontorlná otázka , nechce sa mi rozmyslat nad vzorcom aku hodnotu ma mat ochranny rezistor k LED v aute
Kontorlná otázka , nechce sa mi rozmyslat nad vzorcom aku hodnotu ma mat ochranny rezistor k LED v aute
I=U/R
I prúd, vacsinou 10 mA, U napatie to je asi 14,2, odpor je odpor
R=U/I pricom od napatia treba odpocitat hodnotu napatoveho ubytku diody to vsetko ako aj prud zistis z data listu tej konkretnej vacsinou 1.5 az 2 volty tak ze asi R=12,2/0.01 vychadza 1220 ohmov co je dost vela vacsinou sa dava oklo 680 ohmov treba vyskusat ako svieti ta konkretna dioda
I=U/R
I prúd, vacsinou 10 mA, U napatie to je asi 14,2, odpor je odpor:-))
R=U/I pricom od napatia treba odpocitat hodnotu napatoveho ubytku diody to vsetko ako aj prud zistis z data listu tej konkretnej vacsinou 1.5 az 2 volty tak ze asi R=12,2/0.01 vychadza 1220 ohmov co je dost vela vacsinou sa dava oklo 680 ohmov treba vyskusat ako svieti ta konkretna dioda :-d
nuz prezrel som stare schemy zo skoly vsetko by sedelo , len prud sa pocita 30 miliamper cize by som mal pouzit 410 ohm , tie sa chujovo zhanaju , tak vyskusame 470 ohm , bud vyzdrzia alebo zasvietia jasnym svetlom
nuz prezrel som stare schemy zo skoly vsetko by sedelo , len prud sa pocita 30 miliamper cize by som mal pouzit 410 ohm , tie sa chujovo zhanaju , tak vyskusame 470 ohm , bud vyzdrzia alebo zasvietia jasnym svetlom
sak to, ze v predajni nevedia co predavaju a nemaju sajnu o predpisanom prude. aspon u nas ma taku krabicku kde kazda zdierka ma na vystupe iny prud a Ty sa rozhodnes o intenzite a na zaklade toho Ti preda odpor noooo to neviem ako si stary Ja som za sociku chodil aj na strednu a je mozne ze v tej dobe ledky mali vacsiu prudovu spotrebu. tych 30 mA na dnesok uz urcite neplati. Pocitaj na 20 mA a bude to v poho
sak to, ze v predajni nevedia co predavaju a nemaju sajnu o predpisanom prude. aspon u nas ma taku krabicku kde kazda zdierka ma na vystupe iny prud a Ty sa rozhodnes o intenzite a na zaklade toho Ti preda odpor:-d noooo to neviem ako si stary Ja som za sociku chodil aj na strednu a je mozne ze v tej dobe ledky mali vacsiu prudovu spotrebu. tych 30 mA na dnesok uz urcite neplati. Pocitaj na 20 mA a bude to v poho:-))))
hiero mam 27 , ale ucili nas ucitelia zo sociku , pre vätsinu bola lampa vrchol elektrotechniky , tycoon u nas nekupim klasicku led nie to 12V a koli 8mim led sa mi naozaj nechce ist 20 km do Zvolena.
v pristrojovke , osvetlenie kurenia , a signalizacia otvorenych dverý je pätica T5 ???
hiero mam 27 , ale ucili nas ucitelia zo sociku , pre vätsinu bola lampa vrchol elektrotechniky , tycoon u nas nekupim klasicku led nie to 12V a koli 8mim led sa mi naozaj nechce ist 20 km do Zvolena.
v pristrojovke , osvetlenie kurenia , a signalizacia otvorenych dverý je pätica T5 ???
12 V ledka stoji majland.....
jeeeej mat tvoje roky a dnesny rozum to by bola sranda
tak ta patica to Ti nepoviem je to bajonet a ziarovku vies vymenit.......musis ju z patice vydolovat, ale ide to
ak sa Ti chce hrat vyber pristrojovku a naspajkuj si tam 5 mm ledky daj tam predradny odpor nad 600 ohmov neviem presne ake hodnoty sa vyrabaju a mas pokoj
12 V ledka stoji majland.....
jeeeej mat tvoje roky a dnesny rozum to by bola sranda :-))
tak ta patica to Ti nepoviem je to bajonet a ziarovku vies vymenit.......musis ju z patice vydolovat, ale ide to:-d
ak sa Ti chce hrat vyber pristrojovku a naspajkuj si tam 5 mm ledky daj tam predradny odpor nad 600 ohmov neviem presne ake hodnoty sa vyrabaju a mas pokoj:-))))
no slahol som tam 680 ohmovy a hra to akurat jedna ledka zasvietila jasnym svetielkom lebo som si nevsimol ze nema spolocnu zem z ostatnymi , hold vloudila se chybicka , ked to dokoncim nakomplet dam sem foto.
A keby dakdo rozmyslal petica sa vola b8 , dostat origo nahrady s LED , ale dosli by za dva tyzdne , a 4,90 € par mna vyslo 8 s rezistormy 3,06 €
no slahol som tam 680 ohmovy a hra to akurat jedna ledka zasvietila jasnym svetielkom lebo som si nevsimol ze nema spolocnu zem z ostatnymi , hold vloudila se chybicka , ked to dokoncim nakomplet dam sem foto.
A keby dakdo rozmyslal petica sa vola b8 , dostat origo nahrady s LED , ale dosli by za dva tyzdne , a 4,90 € par mna vyslo 8 s rezistormy 3,06 €
este jedna otazocka , palubovka je nasvietena zelenymi ziarovkami , alebo tam je zelena folia , nech viem kolko ma caka trapenia , ja chcem modru.
este jedna otazocka , palubovka je nasvietena zelenymi ziarovkami , alebo tam je zelena folia , nech viem kolko ma caka trapenia , ja chcem modru.
ziarovky su biele je tam asi zeleny plast nie som si isty nepamatam folia urcite nie. mam pocit ze je to ako na mojom Sharanovi a zvyknu zelenu vrstvu farby z plastu pracne odbrusovat a potom tam slahaju farebne ledky
ziarovky su biele je tam asi zeleny plast nie som si isty nepamatam folia urcite nie. mam pocit ze je to ako na mojom Sharanovi a zvyknu zelenu vrstvu farby z plastu pracne odbrusovat a potom tam slahaju farebne ledky:-))))
tohto som sa presne bal , aj na podsvieteni kontroly zavretia dverí som musel odbrusovat , fotky nebudu neda sa to normalne odfotit , rezistory sadli. palubovka pojde dole az na jar teraz , pojdu modre pasy pod sedadla a nasvietim modrou ovladanie kurenia
tohto som sa presne bal , aj na podsvieteni kontroly zavretia dverí som musel odbrusovat , fotky nebudu neda sa to normalne odfotit , rezistory sadli. palubovka pojde dole az na jar teraz , pojdu modre pasy pod sedadla a nasvietim modrou ovladanie kurenia
Ano ked mas kde kupit , ja som rad ze som v nasej dedine vobec zohnal 3V , svieti to a to je podstatne , ci su tam 12 V , alebo 3 V je teraz uz jedno. Teraz ma trapi ako sa da najjednoduchsie vyviest napajanie od zapalovaca . Asi to budem musiet robit v noci pri svetle
Ano ked mas kde kupit , ja som rad ze som v nasej dedine vobec zohnal 3V , svieti to a to je podstatne , ci su tam 12 V , alebo 3 V je teraz uz jedno. Teraz ma trapi ako sa da najjednoduchsie vyviest napajanie od zapalovaca . Asi to budem musiet robit v noci pri svetle :-(
od zapalovaca jednoducho, zhodis vrchny kastlik s hodinami, stredovy panel spodny, a kable pekne prestrcis zvrchu od hodin dole k stredovemu panelu, popri klimatizacii je dost miesta,
ja som si natahoval rovno zasuvku 12V a 6žilák dozadu do kufra keby nieco, a osvedcila sa na autochladnicku
od zapalovaca jednoducho, zhodis vrchny kastlik s hodinami, stredovy panel spodny, a kable pekne prestrcis zvrchu od hodin dole k stredovemu panelu, popri klimatizacii je dost miesta,
ja som si natahoval rovno zasuvku 12V a 6žilák dozadu do kufra keby nieco, a osvedcila sa na autochladnicku :)
no zistil som ze mam autoradio napojene na tu istu poistku ako autozapalovac tak som si to ukradol odtial
no zistil som ze mam autoradio napojene na tu istu poistku ako autozapalovac tak som si to ukradol odtial :-)
vysledok snahy , ked som zacal bolo v aute 23 stupnov , ked som koncil 4 stupne
.link.
vysledok snahy , ked som zacal bolo v aute 23 stupnov , ked som koncil 4 stupne
http://www.bxclub.cz/graphics/dynamic/2474578_17156479944f0a2290b55bc.jpg