Ahojte všetci som tu nový, trochu som lietal po tejto stránke, dosť vecí som sa dozvedel, len by som Vás chcel poprosiť, môhol by mi niekto poradiť, ako 100 percentne zistiť, či je prasknutá membrána v pravej prednej gule alebo ju treba len dofúkať. Mám BX 1,9 TRi, r.v.1989, lepšie povedané, je to kamarátove auto a ja sa mu oň starám. Minulý týždeň som mu menil pavúka, bol totižto rozdrapený a tiekla z neho LHM. Už som mu aj komplet vymenil pancierovky pod autom, hydraulika je podla mňa teraz v celku dobrom stave, dosť dlho trvá, kým po odstavení klesne dole, už nič ani netečie, len predná pravá strana začala byť asi tak 2 týždne dozadu totálne tvrdá. Proste keď chcete prepérovať auto, tak je všade krásne mäkké, len vpredu napravo, total tvrdé. Inak z nádržky sa stratilo trochu kvapaliny, tak typujem, že je práve v tej prednej pravej gule. A ešte jedna prosba, vedel by mi niekto tu na Slovensku v okolí Trenčína zohnať človeka, ktorý také niečo ako dofúkanie gúl alebo ich kontrolu robí? Alebo aj niekde blízko na Morave. Vďaka vopred za všetky odpovede. S pozdravom Svoro
Ahojte všetci som tu nový, trochu som lietal po tejto stránke, dosť vecí som sa dozvedel, len by som Vás chcel poprosiť, môhol by mi niekto poradiť, ako 100 percentne zistiť, či je prasknutá membrána v pravej prednej gule alebo ju treba len dofúkať. Mám BX 1,9 TRi, r.v.1989, lepšie povedané, je to kamarátove auto a ja sa mu oň starám. Minulý týždeň som mu menil pavúka, bol totižto rozdrapený a tiekla z neho LHM. Už som mu aj komplet vymenil pancierovky pod autom, hydraulika je podla mňa teraz v celku dobrom stave, dosť dlho trvá, kým po odstavení klesne dole, už nič ani netečie, len predná pravá strana začala byť asi tak 2 týždne dozadu totálne tvrdá. Proste keď chcete prepérovať auto, tak je všade krásne mäkké, len vpredu napravo, total tvrdé. Inak z nádržky sa stratilo trochu kvapaliny, tak typujem, že je práve v tej prednej pravej gule. A ešte jedna prosba, vedel by mi niekto tu na Slovensku v okolí Trenčína zohnať človeka, ktorý také niečo ako dofúkanie gúl alebo ich kontrolu robí? Alebo aj niekde blízko na Morave. Vďaka vopred za všetky odpovede. S pozdravom Svoro
Ak je to tvrde na kost tak bude gula asi kaput. Inak to zistis jednoducho - po odsrubovani bude plna LHM. Ak su gule v takom stave tak bude lepsie kupit nove ako sa ich snazit znova dofukat - neni to az taka palka.
Ak je to tvrde na kost tak bude gula asi kaput. Inak to zistis jednoducho - po odsrubovani bude plna LHM. Ak su gule v takom stave tak bude lepsie kupit nove ako sa ich snazit znova dofukat - neni to az taka palka.
Dik za info, nevie niekto, kde by som v okolí Trenčína alebo aj na Morave, niekde okolo hraníc zohnal tú gulu? Samozrejme nemyslím svoju Inak ak by mal niekto na predaj, tak prosím odpíšte. Je to Citroen BX 1,9 TRi r.v. 1989
Dik za info, nevie niekto, kde by som v okolí Trenčína alebo aj na Morave, niekde okolo hraníc zohnal tú gulu? Samozrejme nemyslím svoju :-) Inak ak by mal niekto na predaj, tak prosím odpíšte. Je to Citroen BX 1,9 TRi r.v. 1989
na začiatok urob to že strekneš WD alebo použitu LHM tam pod tou gulou smerom do motora je taka dierka, na druhej strane je to zaštuplovane. Tak tam to daj den počkaj na vysledok. Nam tak cely predok nešiel a teraz už ide. Pre začiatok vyskušaj to. A gule neviem, pozrem sa mal som dve ale na jednej bola membrana roztrhnuta. Inak v okoli TN dofukuje v Motešiciach p.Hehejik hydraulicke gule, roobi aj menši servis BX ... .Mal kedysi beikso ...
na začiatok urob to že strekneš WD alebo použitu LHM tam pod tou gulou smerom do motora je taka dierka, na druhej strane je to zaštuplovane. Tak tam to daj den počkaj na vysledok. Nam tak cely predok nešiel a teraz už ide. Pre začiatok vyskušaj to. A gule neviem, pozrem sa mal som dve ale na jednej bola membrana roztrhnuta. Inak v okoli TN dofukuje v Motešiciach p.Hehejik hydraulicke gule, roobi aj menši servis BX ... :-) .Mal kedysi beikso ...
Dik za info, nevie niekto, kde by som v okolí Trenčína alebo aj na Morave, niekde okolo hraníc zohnal tú gulu? Samozrejme nemyslím svoju Inak ak by mal niekto na predaj, tak prosím odpíšte. Je to Citroen BX 1,9 TRi r.v. 1989
Ak myslis novu gulu tak autobenex, autokelly, elit a podobne velkopredajne nahradnych dielov.
Inak WD je dobre na uvolnenie ale nie na dlhodobe mazanie - lepsie lhm alebo motorovy olej.
Ak myslis novu gulu tak autobenex, autokelly, elit a podobne velkopredajne nahradnych dielov.
Inak WD je dobre na uvolnenie ale nie na dlhodobe mazanie - lepsie lhm alebo motorovy olej.
ano ano maš pravdu, ved ako som napisal daj WD na uvolnenie a ak pomoze tak staru LHM - odskušane overene.A btw. : mam gule ale obe sú zle(ako hydraulicke gule )- jedna je centrálna(neviem či je dobra) a zadnu na kt. je uplne dototo membrana...čiže nič z toho
ano ano maš pravdu, ved ako som napisal daj WD na uvolnenie a ak pomoze tak staru LHM - odskušane overene.A btw. : mam gule ale obe sú zle(ako hydraulicke gule:-)))) )- jedna je centrálna(neviem či je dobra) a zadnu na kt. je uplne dototo membrana...čiže nič z toho
No konecne je tu zivot! No a teraz to podstatne ja mam gule v poriadku! Nemusim ani piest premazavat
No konecne je tu zivot!:palec No a teraz to podstatne ja mam gule v poriadku!:-d Nemusim ani piest premazavat:-))
No tak som dal včera toho WD-čka, uvidíme dnes, čo sa bude diať. Inak som zostal prekvapený, myslel som si, že tie gule sú dotiahnuté total na fest, ešte sú na nich aj stopy po sekáči a v skutočnosti som ju proste jednoducho vyšróboval s rukou. Ale či je plná oleja alebo nie, tak to neviem, lebo cez tú dieru, veľkosti asi 0,5mm by som čakal tak dva dni, kým by olej vytiekol.
No tak som dal včera toho WD-čka, uvidíme dnes, čo sa bude diať. Inak som zostal prekvapený, myslel som si, že tie gule sú dotiahnuté total na fest, ešte sú na nich aj stopy po sekáči a v skutočnosti som ju proste jednoducho vyšróboval s rukou. Ale či je plná oleja alebo nie, tak to neviem, lebo cez tú dieru, veľkosti asi 0,5mm by som čakal tak dva dni, kým by olej vytiekol.
Gule sa dotahuju rukou, silne ale len rukou ...
Ono to vytece rychle neboj Inak je dobre po aplikovani oleja/lhm tym pocvicit par krat hore a dole a hned uvidis na com si. Inak ked das auto do normalnej polohy a je uplne tvrde ako kamen tzn nedokazes ho poriadne preperovat ani pri pouziti vacsej sily/vahy tak je cas na vymenu prednych guli. Asi sa tomu nevyhnes.
Gule sa dotahuju rukou, silne ale len rukou ...
Ono to vytece rychle neboj :) Inak je dobre po aplikovani oleja/lhm tym pocvicit par krat hore a dole a hned uvidis na com si. Inak ked das auto do normalnej polohy a je uplne tvrde ako kamen tzn nedokazes ho poriadne preperovat ani pri pouziti vacsej sily/vahy tak je cas na vymenu prednych guli. Asi sa tomu nevyhnes.
Koľko stojí taká gula? Nemá niekto náhodou na predaj? Kamarát totižto teraz vyhádzal peniaze do bytu, preto sa snažím o najlacnejšiu alternatívu (aspoň na čas), aby sa mohol proste voziť. Teraz to totižto pripomína rebriňák.
Koľko stojí taká gula? Nemá niekto náhodou na predaj? Kamarát totižto teraz vyhádzal peniaze do bytu, preto sa snažím o najlacnejšiu alternatívu (aspoň na čas), aby sa mohol proste voziť. Teraz to totižto pripomína rebriňák.
nič nekupuj, požiadaj ludi z BX klubu nech ti nejaku požičaju. Treba to najskor odskušat či to je gulou, a nieje nahodou pridreta priestnica. Alebo ina zavada. Chod na to vylučovacou metodou. A ano, je dobre ked s autom "pocvičiš". A btw : mne gula nešla vybrat(centralna) ked sme ju tam menili, no tak sme museli použit "špecialny patent NO.007" t.j proste retaz na tyčke... taky stahovak, stym to šlo...Skoda ze uz praskol, bola to fajn vec ked nahodou gula nešla odtiahnut.
nič nekupuj, požiadaj ludi z BX klubu nech ti nejaku požičaju. Treba to najskor odskušat či to je gulou, a nieje nahodou pridreta priestnica. Alebo ina zavada. Chod na to vylučovacou metodou. A ano, je dobre ked s autom "pocvičiš". A btw : mne gula nešla vybrat(centralna) ked sme ju tam menili, no tak sme museli použit "špecialny patent NO.007" t.j proste retaz na tyčke... taky stahovak, stym to šlo...Skoda ze uz praskol, bola to fajn vec ked nahodou gula nešla odtiahnut.
To Tonek-povoluje se s max tlakem,pak musíš odtlakovat. a pokud mu to přestalo pružit v průběhu cca14dní tak to téměř 100% není přidřenou pístnicí.V tomto případku to bude prasklá membrána.
To Tonek-povoluje se s max tlakem,pak musíš odtlakovat. a pokud mu to přestalo pružit v průběhu cca14dní tak to téměř 100% není přidřenou pístnicí.V tomto případku to bude prasklá membrána.
No takže, po predvčerajšej výmene predných gulí medzi sebou (podotýkam opäť, že nie mojich) a aplikovaní WD, sa nestalo nič. Skôr je to ešte horšie. Celý predok je kompletne tvrdý a stále ako keby v servise (horný režim). Skúšali sme ten LE GRIL, ako to auto volám, odvzdušniť, zadná časť ide pekne a okamžite podla nastavenia regulátora, ale predok ma má očividne na háku. Tiahlo od regulátora vyskočené nie je, tak som z toho blb. Inak ešte sa opýtam, odvzdušňujeme to dobre, na tej prednej centrálnej guli? Alebo má LE GRIL odvzdušňovák ešte niekde inde.
No takže, po predvčerajšej výmene predných gulí medzi sebou (podotýkam opäť, že nie mojich) a aplikovaní WD, sa nestalo nič. Skôr je to ešte horšie. Celý predok je kompletne tvrdý a stále ako keby v servise (horný režim). Skúšali sme ten LE GRIL, ako to auto volám, odvzdušniť, zadná časť ide pekne a okamžite podla nastavenia regulátora, ale predok ma má očividne na háku. Tiahlo od regulátora vyskočené nie je, tak som z toho blb. Inak ešte sa opýtam, odvzdušňujeme to dobre, na tej prednej centrálnej guli? Alebo má LE GRIL odvzdušňovák ešte niekde inde.
A ešte jedna vec. Nemá niekto z Vás na stiahnutie v elek. forme tú knihu JAK NA TO - CITROEN BX ? Alebo info, kde by som ju stiahol? Alebo proste hocijaký manuál hlavne čo sa týka okolo hydrauliky.
A ešte jedna vec. Nemá niekto z Vás na stiahnutie v elek. forme tú knihu JAK NA TO - CITROEN BX ? Alebo info, kde by som ju stiahol? Alebo proste hocijaký manuál hlavne čo sa týka okolo hydrauliky.
pre svoro1! v prvom rade by som skontroloval reguláciu výšky prednej nápravy! podľa toho čo píšeš tak tvrdosť môže byť spôsobená práve týmto. Na prednom stabilizátore je svorka ktorú keď povolíš tak nastavíš výšku jej otáčaním. Výška má byť 166 mm od spodku nápravnice po vozovku. Potom sa nastavý mechanická časť a to tak, že na konci tiahla sa nachádza pliešok s vybratím kde na vnútornej strane vybratia je výstupok a ten musí smerovať na tiahlo. Toto nastav a vyskúšaj mäkkosť prednej nápravy. Ako píšeš po zámene gulí je tvrdosť rovnaká a tvrdíš, že predok je vyššie toto môže spôsobovať tvrdosť pruženia. Nastav predok a potom napíš čo sa zmenilo a budeme pokračovať. Čo sa týka príručky je tu niekde na fóre len hľadaj!
pre svoro1! v prvom rade by som skontroloval reguláciu výšky prednej nápravy! podľa toho čo píšeš tak tvrdosť môže byť spôsobená práve týmto. Na prednom stabilizátore je svorka ktorú keď povolíš tak nastavíš výšku jej otáčaním. Výška má byť 166 mm od spodku nápravnice po vozovku. Potom sa nastavý mechanická časť a to tak, že na konci tiahla sa nachádza pliešok s vybratím kde na vnútornej strane vybratia je výstupok a ten musí smerovať na tiahlo. Toto nastav a vyskúšaj mäkkosť prednej nápravy. Ako píšeš po zámene gulí je tvrdosť rovnaká a tvrdíš, že predok je vyššie toto môže spôsobovať tvrdosť pruženia. Nastav predok a potom napíš čo sa zmenilo a budeme pokračovať. Čo sa týka príručky je tu niekde na fóre len hľ:-))))adaj!
diesel - vidiš, diki. Zas som o niečo mudrejši. Do buducna si dam pozor dik
diesel - vidiš, diki. Zas som o niečo mudrejši. Do buducna si dam pozor:-d dik
No ahojte, vďaka za rady, bolo to nakoniec tým regulátorom, pri výmene pavúka sme totižto všetko povolovali a povolili sme aj toto. Stačilo ho pohnúť o dva milimetre a BX stojí tak ako aj predtým. Pri výmene pavúka sme ešte prehodili predné gule, lebo predtým bola pravá predná strana ako betón a konečne včera po nastavení regulátora sme mohli odskúšať pérovanie. A tvrdá je teraz strana ľavá. Takže gula je kaput. Ale už aspoň vieme, na čom sme. Takže už len zohnať gulu a auto je OK. Inak skúšali sme s kamarátom aj celkovo hydrauliku. V normálnom režime sme vypli motor a dal som mu servis a okamžite sa krásne zdvihol do servisu bez čerpadla. Pod autom žiadne fľaky, tak už naozaj poriešiť len tú gulu a hotovo.
No ahojte, vďaka za rady, bolo to nakoniec tým regulátorom, pri výmene pavúka sme totižto všetko povolovali a povolili sme aj toto. Stačilo ho pohnúť o dva milimetre a BX stojí tak ako aj predtým. Pri výmene pavúka sme ešte prehodili predné gule, lebo predtým bola pravá predná strana ako betón a konečne včera po nastavení regulátora sme mohli odskúšať pérovanie. A tvrdá je teraz strana ľavá. Takže gula je kaput. Ale už aspoň vieme, na čom sme. Takže už len zohnať gulu a auto je OK. Inak skúšali sme s kamarátom aj celkovo hydrauliku. V normálnom režime sme vypli motor a dal som mu servis a okamžite sa krásne zdvihol do servisu bez čerpadla. Pod autom žiadne fľaky, tak už naozaj poriešiť len tú gulu a hotovo.
Radšej vymeň obe. V niektorom vlákne je tabulka aký typ gule ku konkrétnemu modelu. Pozor na talianske sracky.
Radšej vymeň obe. V niektorom vlákne je tabulka aký typ gule ku konkrétnemu modelu. Pozor na talianske sracky.
hlavne si pozri dierky na guli kade preteká LHM, obe musia mať rovnaké priemery lebo potom sa ako keby bijú tlmiče medzi sebou a nerobí to dobrotu na ceste
hlavne si pozri dierky na guli kade preteká LHM, obe musia mať rovnaké priemery lebo potom sa ako keby bijú tlmiče medzi sebou a nerobí to dobrotu na ceste ;-)