Poslední dobou pozoruju podivné bouchání od přední nápravy, které se ozve občas v prudší zatáčce. Zároveň pokud stojím a nohou se prudce opřu do vrchu předního kola, tak se v nápravě kdesi něco ozve, jako by tam byla snad nějaká vůle. Prve jsem myslel, že nemám snad dotažený kolo!
Rád bych to nějak zanalyzoval, aby se mi nestalo, že to někam nedej bože naperu.
Nedávno jsem nechával opravovat uložení zadních ramen, ruční brzdu, měnila se celá spojka (vč. ložisek, táhla, páky) a při té příležitosti mě servisák upozornil, že bude příště potřeba udělat čepy. Je to tedy ono, tyto příznaky? Nebo si mám nachystat prasátko ještě na něco dalšího (homo... kloub)? Jaké je riziko dalšího ježdění v tomto stavu?
Díky moc za odpovědi.
Poslední dobou pozoruju podivné bouchání od přední nápravy, které se ozve občas v prudší zatáčce. Zároveň pokud stojím a nohou se prudce opřu do vrchu předního kola, tak se v nápravě kdesi něco ozve, jako by tam byla snad nějaká vůle. Prve jsem myslel, že nemám snad dotažený kolo!
Rád bych to nějak zanalyzoval, aby se mi nestalo, že to někam nedej bože naperu.
Nedávno jsem nechával opravovat uložení zadních ramen, ruční brzdu, měnila se celá spojka (vč. ložisek, táhla, páky) a při té příležitosti mě servisák upozornil, že bude příště potřeba udělat čepy. Je to tedy ono, tyto příznaky? Nebo si mám nachystat prasátko ještě na něco dalšího (homo... kloub)? Jaké je riziko dalšího ježdění v tomto stavu?
Díky moc za odpovědi.
04.12.2006 12:44 -
Re: Podivné chování přední nápravy
Vypada to na stabilizacne cepy ( kosti ) to je dost bezna vec na BX ... Bude to mlatit ale kolo neodpadne ... Inak si normalne zober kolo a poriadne s nim zakyvaj do vsetkych moznych poloh a popri tom pocuvaj odkial ide mlatenie ... najcastejsie odchadzaju kosti, potom spodne cepy, cepy riadenia a silentbloky na ramenach ... nic s toh onie je nejaka strasna palka na opravu ...
Vypada to na stabilizacne cepy ( kosti ) to je dost bezna vec na BX ... Bude to mlatit ale kolo neodpadne ... Inak si normalne zober kolo a poriadne s nim zakyvaj do vsetkych moznych poloh a popri tom pocuvaj odkial ide mlatenie ... najcastejsie odchadzaju kosti, potom spodne cepy, cepy riadenia a silentbloky na ramenach ... nic s toh onie je nejaka strasna palka na opravu ...
04.12.2006 14:36 -
2 tief: Díky moc. Zkusím to nějak pořešit, zda by se mi na to tady v Brně (příp. okolí) někdo před Vánocema ještě nekouk. Snad mě nenatáhnou
2 tief: Díky moc. Zkusím to nějak pořešit, zda by se mi na to tady v Brně (příp. okolí) někdo před Vánocema ještě nekouk. Snad mě nenatáhnou :-(
04.12.2006 14:38 -
Prokop: kost si vymenis kludne sam pred barakom ... je to praca asi na hodku ...
Prokop: kost si vymenis kludne sam pred barakom ... je to praca asi na hodku ...
04.12.2006 20:33 -
JJ, klasika. To robí aj mne. Občas to tam tak zahrkoce Závisí aj od druhu nerovnosti. Robí to v zatáčke keď sa napájaš na hlavnú cestu a sú tam (i nepatrné) vyjeté koľaje. Nechutné je to keď ideš popri rozpadnutej krajnici. Pokiaľ prechádzaš obidvomi kolami rovnakú nerovnosť, tak to robí pomenej. Je to ono?
JJ, klasika. To robí aj mne. Občas to tam tak zahrkoce :) Závisí aj od druhu nerovnosti. Robí to v zatáčke keď sa napájaš na hlavnú cestu a sú tam (i nepatrné) vyjeté koľaje. Nechutné je to keď ideš popri rozpadnutej krajnici. Pokiaľ prechádzaš obidvomi kolami rovnakú nerovnosť, tak to robí pomenej. Je to ono?
04.12.2006 20:48 -
Dnes jsem to trochu dál pozoroval. Stačí, abych do prudké zatáčky víc brzdil a bubnuje to. Kotouče i destičky mám nové, takže tím to nebude. Stejnej zvuk se ozve, když třeba jen krokem projedu výmol (např. kanál).
Dnes jsem to trochu dál pozoroval. Stačí, abych do prudké zatáčky víc brzdil a bubnuje to. Kotouče i destičky mám nové, takže tím to nebude. Stejnej zvuk se ozve, když třeba jen krokem projedu výmol (např. kanál).
04.12.2006 20:51 -
Jo a ještě dodatek. Zadní nápravu jak jsem říkal mám čerstvě opravenou - parádní amerika Ale předek, tam jsem měnil akorát kule. Houpe se to super, ale drobné nerovnosti jakoby to prostě nepropružilo. Možná to má souvislost s těma vůlema, nevím.
Jo a ještě dodatek. Zadní nápravu jak jsem říkal mám čerstvě opravenou - parádní amerika :-) Ale předek, tam jsem měnil akorát kule. Houpe se to super, ale drobné nerovnosti jakoby to prostě nepropružilo. Možná to má souvislost s těma vůlema, nevím.