Zdravím, pořídila jsem si před časem Citroena BX, až dosud naprostá spokojenost... Ovšem včera se zadařilo. CCa 25 km za plzní, vracím se od kamaráda, sednu do auta, zkusím strčit klíček do zapalování a nic. Prostě tam nezalezl. Ani druhý, který není tak oběhaný. Ani promazání grafitem nepomohlo. Dnes jsem volala na všecky strany a jediný co jsem zjistila že by to mohlo být spínací skříňkou a že ji je lepší vyměnit celou... Pomůže mi to? Další dotaz mám jestli lze BXu odtáhnout odtahovkou bez ramene a nepoškodí se spodek? Je samozřejmě vyfouklá hydraulika. V pondělí máme jet na dovcu do Krusnych hor a jsme ted nahrani... prosim poradte, kde by se to dalo v Plzni nechat opravit. Díky moc
Zdravím, pořídila jsem si před časem Citroena BX, až dosud naprostá spokojenost... Ovšem včera se zadařilo. CCa 25 km za plzní, vracím se od kamaráda, sednu do auta, zkusím strčit klíček do zapalování a nic. Prostě tam nezalezl. Ani druhý, který není tak oběhaný. Ani promazání grafitem nepomohlo. Dnes jsem volala na všecky strany a jediný co jsem zjistila že by to mohlo být spínací skříňkou a že ji je lepší vyměnit celou... Pomůže mi to? Další dotaz mám jestli lze BXu odtáhnout odtahovkou bez ramene a nepoškodí se spodek? Je samozřejmě vyfouklá hydraulika. V pondělí máme jet na dovcu do Krusnych hor a jsme ted nahrani... prosim poradte, kde by se to dalo v Plzni nechat opravit. Díky moc
Spínačku môžeš kúpiť aj použitú, pasuje aj z Peugeota (to keby si sa obrátila na vrakáč). Jej výmena nie je náročná ani vo vlastnej réžii.
K odťahu: predpokladám, že má auto zamknutý volant a zároveň leží "na bruchu" . Jeho nakladanie na klasickú plošinu s lyžinami, resp. na odťahovku so zlomom môže byť problematické.
Ja by som ti odporučil zohnať spínačku a vymeniť ju na tvári miesta. Možno by sa našiel nejaký člen, ktorý býva v okolí, čo by ti pomohol. Skús pozrieť v registri členov, nájdeš tam bydliská aj kontakty.
Spínačku môžeš kúpiť aj použitú, pasuje aj z Peugeota (to keby si sa obrátila na vrakáč). Jej výmena nie je náročná ani vo vlastnej réžii.
K odťahu: predpokladám, že má auto zamknutý volant a zároveň leží "na bruchu" . Jeho nakladanie na klasickú plošinu s lyžinami, resp. na odťahovku so zlomom môže byť problematické.
Ja by som ti odporučil zohnať spínačku a vymeniť ju na tvári miesta. Možno by sa našiel nejaký člen, ktorý býva v okolí, čo by ti pomohol. Skús pozrieť v registri členov, nájdeš tam bydliská aj kontakty.
bx bez ramena nenakladat...vlastna spatna skusenost..."brucho"auta si to odnesie ...radsej ju fakt vymenit namieste...popripade vytrhat kable zo starej a nastartovat skratom kablov ale zamknuty volant bude asi problem
bx bez ramena nenakladat...vlastna spatna skusenost..."brucho"auta si to odnesie ...radsej ju fakt vymenit namieste...popripade vytrhat kable zo starej a nastartovat skratom kablov ale zamknuty volant bude asi problem
Výmena je ako som písal pomerne jednoduchá, ale samozrejme to má jeden zádrhel.
Spínačka drží vo svojom uložení jedným šroubom a zároveň je zaistená aj maličkým čudlíkom (výstupkom), ktorý je potrebné pri jej vyťahovaní stlačiť. No a vtip je práve v tom, že ten čudlík sa dá stlačiť len vtedy, keď je v spínačke kľúčik-pootočený do prvej polohy.
Ak tam kľúčik nejde, tak sa bude musieť použiť k vybratiu nejaký menej šetrný spôsob. Alebo namiesto kľúčika použiť niečo iné a skúsiť naštartovať, alebo vymeniť spínačku tak.
Ešte by som párkrát pomaturoval, či tam ten kľúčik po x pokusoch nevsunieš.
Výmena je ako som písal pomerne jednoduchá, ale samozrejme to má jeden zádrhel.
Spínačka drží vo svojom uložení jedným šroubom a zároveň je zaistená aj maličkým čudlíkom (výstupkom), ktorý je potrebné pri jej vyťahovaní stlačiť. No a vtip je práve v tom, že ten čudlík sa dá stlačiť len vtedy, keď je v spínačke kľúčik-pootočený do prvej polohy.
Ak tam kľúčik nejde, tak sa bude musieť použiť k vybratiu nejaký menej šetrný spôsob. Alebo namiesto kľúčika použiť niečo iné:-) a skúsiť naštartovať, alebo vymeniť spínačku tak.
Ešte by som párkrát pomaturoval, či tam ten kľúčik po x pokusoch nevsunieš.
tak spinacka sa da zapojit konektorom nemusi byt ulozena tam kde je povodna a doma sa to da spravit na cisto
tak spinacka sa da zapojit konektorom nemusi byt ulozena tam kde je povodna a doma sa to da spravit na cisto
odvrtat akuvrtačkou taky sem to tak dělal páč mi klíček zustal viset a zalomil se. Tzn sundat plechovou krytku vzít akuvtačku a odvrtat v místě kde jsou válečky v zámku a pak šroubovákem otočit.tím se to odemkne a můžeš pak vyndat zámek ven. V horším případě když to uděláš blbě tak odvrtat i pojistný kolík aby zámek šel ven.
V tvém případě se stalo asi to že už máš dírky ve kterých válečky běhají tak vychozené do oválu (jako já sem měl akorát mě se sek klíček uvnitř i s váleček a nešel ven) že se v prostoru klíčku vzpříčil a nezasune se nahoru a proto ti nejde zasunout klíček.
odvrtat akuvrtačkou taky sem to tak dělal páč mi klíček zustal viset a zalomil se. Tzn sundat plechovou krytku vzít akuvtačku a odvrtat v místě kde jsou válečky v zámku a pak šroubovákem otočit.tím se to odemkne a můžeš pak vyndat zámek ven. V horším případě když to uděláš blbě tak odvrtat i pojistný kolík aby zámek šel ven.
V tvém případě se stalo asi to že už máš dírky ve kterých válečky běhají tak vychozené do oválu (jako já sem měl akorát mě se sek klíček uvnitř i s váleček a nešel ven) že se v prostoru klíčku vzpříčil a nezasune se nahoru a proto ti nejde zasunout klíček.
Vadnou spínačku lze taky zaklepnout. Stačí torx, sundat plasty, vytočit šroubek a kolíček na zajištění důlčíkem zarazit dovnitřku vadné spínačky. Tu pak normálně vytáhneš směrem ven jako klíč, zboku vytočíš malinkej torx, ono se to rozpadne, a nehtama nastartuješ za výstupek uprostřed plastové části elektroinstalace spínačky. Mechanická část je shodná s citroenem XM, a klíče jsou daleko pevnější a spolehlivější.
Vadnou spínačku lze taky zaklepnout. Stačí torx, sundat plasty, vytočit šroubek a kolíček na zajištění důlčíkem zarazit dovnitřku vadné spínačky. Tu pak normálně vytáhneš směrem ven jako klíč, zboku vytočíš malinkej torx, ono se to rozpadne, a nehtama nastartuješ za výstupek uprostřed plastové části elektroinstalace spínačky. Mechanická část je shodná s citroenem XM, a klíče jsou daleko pevnější a spolehlivější.
Tak jsem propadl zoufalství, stal se mi totiž ten samý problém a klíček nešel do spínací skříňky, po dvou hodinách jsem ho tam dostal pomocí nůžek a odjel z placeného parkovište, zaparkoval před barákem a protože jsem jel na svátky pryč (auto sem nechal doma) tak jsem klíček vytáhnul. No a teď tam samozřejmě nejde, zkoušel jsem to po dva dny a nic. A tak jsem se pustil do opravy podle Čerta - říkal jsem si, to bude pohoda, to zvládnu i já. Spodní plast pod volantem jsem sundal, horní plast nad volantem je tam asi dávaný bez volantu a jak jsem s ním tak nějak kroutil abych ho dal pryč tak mi prasknul, urval se, zlomil a je tedy napadrť - budu muset sehnat na vrakáči nový. A teď to hlavní - nemám sice důlčík, ten si ještě pořídím (bo to dělám na koleně bez pořádnýho nářadí), ale kolíček nejde zarazit dovniř - ????Jak silně do toho můžu praštit???? Bydlím v Ostravě-Přívoz a skoro za rohem máme vrakáč kde tu spínačku mají za 1000Kč, ale já jí prostě asi nedostanu z toho auta, uvidíme jak pochodím z důlčíkem. Taky doufám, že třískám do toho správnýho kolíčku - je to ten hned na kraji toho kovovýho pouzdra, jiný tam ani není??? Všem budu nesmírně vděčný za jakékoliv rady, nemám známýho na opravy BX a tak to nemám kam odvízt odtahovkou, jsem prostě ztracený antitalent.
Tak jsem propadl zoufalství, stal se mi totiž ten samý problém a klíček nešel do spínací skříňky, po dvou hodinách jsem ho tam dostal pomocí nůžek a odjel z placeného parkovište, zaparkoval před barákem a protože jsem jel na svátky pryč (auto sem nechal doma) tak jsem klíček vytáhnul. No a teď tam samozřejmě nejde, zkoušel jsem to po dva dny a nic. A tak jsem se pustil do opravy podle Čerta - říkal jsem si, to bude pohoda, to zvládnu i já. Spodní plast pod volantem jsem sundal, horní plast nad volantem je tam asi dávaný bez volantu a jak jsem s ním tak nějak kroutil abych ho dal pryč tak mi prasknul, urval se, zlomil a je tedy napadrť - budu muset sehnat na vrakáči nový. A teď to hlavní - nemám sice důlčík, ten si ještě pořídím (bo to dělám na koleně bez pořádnýho nářadí), ale kolíček nejde zarazit dovniř - ????Jak silně do toho můžu praštit???? Bydlím v Ostravě-Přívoz a skoro za rohem máme vrakáč kde tu spínačku mají za 1000Kč, ale já jí prostě asi nedostanu z toho auta, uvidíme jak pochodím z důlčíkem. Taky doufám, že třískám do toho správnýho kolíčku - je to ten hned na kraji toho kovovýho pouzdra, jiný tam ani není??? Všem budu nesmírně vděčný za jakékoliv rady, nemám známýho na opravy BX a tak to nemám kam odvízt odtahovkou, jsem prostě ztracený antitalent. :-((((
V nejhorsim pripade se to da i nariznout a odehnout sroubovakem a vytahnes to i bez klice. Jinak v Koprivnici je p. Hornsteiner, ten ti pomuze. Telefon na nej najdes kdyz kouknes na seznam servisu tady..
V nejhorsim pripade se to da i nariznout a odehnout sroubovakem a vytahnes to i bez klice. Jinak v Koprivnici je p. Hornsteiner, ten ti pomuze. Telefon na nej najdes kdyz kouknes na seznam servisu tady..
Když se to stalo mně, zaklepnout to nešlo ani za boha, mazal jsem koupit akuvrtačku a nakonec jsem to úplně musel rozvrtat, dokud ten hajzlík nevyskočil. Vrtal jsem od klíče v místě kolíčku, protože ten kolíček samotný se mi rozvrtat nepodařilo. Zlomil jsem na tom tři vrtáky.
Když se to stalo mně, zaklepnout to nešlo ani za boha, mazal jsem koupit akuvrtačku a nakonec jsem to úplně musel rozvrtat, dokud ten hajzlík nevyskočil. Vrtal jsem od klíče v místě kolíčku, protože ten kolíček samotný se mi rozvrtat nepodařilo. Zlomil jsem na tom tři vrtáky.
Děkuji za informace, jak to vypadá tak nejlepší pro mě bude autoservis RICAR, protože je to blíž k Ostravě a sami snad zařizuj odtah, za ten bych do Kopřivnice zaplatil mnohem víc. Jo a co to je šumivka, to bude určitě nějaká nová tajná zbraň???? Už na to raději ani nesáhnu, bo sem toho zatím zničil dost, s tou vrtačkou bych to asi nesvedl. Všem moc děkuji
Děkuji za informace, jak to vypadá tak nejlepší pro mě bude autoservis RICAR, protože je to blíž k Ostravě a sami snad zařizuj odtah, za ten bych do Kopřivnice zaplatil mnohem víc. Jo a co to je šumivka, to bude určitě nějaká nová tajná zbraň???? Už na to raději ani nesáhnu, bo sem toho zatím zničil dost, s tou vrtačkou bych to asi nesvedl. Všem moc děkuji:nevim:-o
ináč ten kolík nešiel ani mne zaraziť a to som po ňom pral riadne. nakoniec som musel rozsekať uloženie spínačky a tak som ju až vybral.nakolko to bolo BX už na ND takže ma to dáko nemrzelo
ináč ten kolík nešiel ani mne zaraziť a to som po ňom pral riadne. nakoniec som musel rozsekať uloženie spínačky a tak som ju až vybral.nakolko to bolo BX už na ND takže ma to dáko nemrzelo :-p:-p:-p