Zdravim.. Chystam sa menit oleje v motore a prevodovke, len zial neviem aky olej tam mam dat.
Mam BX 1.8D.
Kolko litrov vlezie do motora a kolko do prevodovky? Kade sa leje motor do prevodovky?
Zdravim.. Chystam sa menit oleje v motore a prevodovke, len zial neviem aky olej tam mam dat. :(
Mam BX 1.8D.
Kolko litrov vlezie do motora a kolko do prevodovky? Kade sa leje motor do prevodovky?
Ja liju do motora TOTAL 10W40 5L převodovka hm to netuším tam sem zatím neměnil
Ja liju do motora TOTAL 10W40 5L převodovka hm to netuším tam sem zatím neměnil
V prvom rade je dôležité zistiť, aký olej bol v aute pred výmenou.Všeobecne platí, že pokial tam bol minerál vizkóznej triedy 15W 40, tak tam nelej syntetický olej napr 5W 40./hrozí riziko upchania kanálikov a tým aj zadretie motora/. Opačne to môžeš urobiť, ja tam dávam Shell 15W 40 cca 4 litre, ktorý po 10 000 km mením. Do prevodovky sa dostaneš z vrchu je tam štupel , ktorý vytiahneš a po vypustení oleja z prevodovky, tam naleješ 1,8 l prevod. oleja napr. Mol Hykomol K 80W-90, alebo si podobný nájdeš na nete. Samozrejme že je filter rozdielny pre naftu aj benzín, ale asi tam máš pevný čistič paliva a tam treba vymeniť iba vložku.link.
V prvom rade je dôležité zistiť, aký olej bol v aute pred výmenou.Všeobecne platí, že pokial tam bol minerál vizkóznej triedy 15W 40, tak tam nelej syntetický olej napr 5W 40./hrozí riziko upchania kanálikov a tým aj zadretie motora/. Opačne to môžeš urobiť, ja tam dávam Shell 15W 40 cca 4 litre, ktorý po 10 000 km mením. Do prevodovky sa dostaneš z vrchu je tam štupel , ktorý vytiahneš a po vypustení oleja z prevodovky, tam naleješ 1,8 l prevod. oleja napr. Mol Hykomol K 80W-90, alebo si podobný nájdeš na nete. Samozrejme že je filter rozdielny pre naftu aj benzín, ale asi tam máš pevný čistič paliva a tam treba vymeniť iba vložku:-):-)http://www.bxclub.cz/graphics/misc/smile.gif
ten interval převodovky je kolem 180 tis u zx a bx je podobné.já to měnil při 210.ono je to trochu záležitost doživotní , co mi povídali mechanici , pokud teda neměníš převodovku, neztrácí se olej jinak nebo to auto máš tak rád jako bxo.
u diferáků a přídavné převodovky je to o polovinu míň a jak jezdíš často
ten interval převodovky je kolem 180 tis u zx a bx je podobné.já to měnil při 210.ono je to trochu záležitost doživotní , co mi povídali mechanici , pokud teda neměníš převodovku, neztrácí se olej jinak nebo to auto máš tak rád jako bxo.
u diferáků a přídavné převodovky je to o polovinu míň a jak jezdíš často
domácí citroeny jsem přeučil na power magnatec 10w40.po cca 15tis ale měním lehce dřív.a svědčí jim to.
domácí citroeny jsem přeučil na power magnatec 10w40.po cca 15tis ale měním lehce dřív.a svědčí jim to.
ak jazdis kratke trasy tak tam nalej kludne 5W-40, ak dlhe tak staci aj 15W-40. Na oleji sa nesetri, kup nieco kvalitne. To o tom ucpavani kanalkov uz davno neplati, oleje plnia normy ( vcetne cistiacich ) podla specifikacii nie podla viskozity.
Do prevodovky jedine Total Transmission BV 75W/80 - vymena po 100 000km.
ak jazdis kratke trasy tak tam nalej kludne 5W-40, ak dlhe tak staci aj 15W-40. Na oleji sa nesetri, kup nieco kvalitne. To o tom ucpavani kanalkov uz davno neplati, oleje plnia normy ( vcetne cistiacich ) podla specifikacii nie podla viskozity.
Do prevodovky jedine Total Transmission BV 75W/80 - vymena po 100 000km.
Ty asi chceš počuť aký olej, akej značky a akého označenia máš kúpiť, že?
Nepotrebuješ tribologické poučky
Ja ti bez dlhých rečí odporúčam Valvoline z rady "max life" .link.
určený pre motory s vyšším počtom nabehaných kilometrov (čo je určite aj tvoj prípad) a 5l balenie sa dá zohnať v prijateľnej cene. Presnú špecifikáciu pre tvoj typ motora si nájdeš na uvedenej stránke v časti "ODPORÚČANÁ NÁPLŇ".
Prevodový jedine olej pre prevodovky PSA (peugeot/citroen), množstvo 1,8l, takže dve litrové balenia.
Ty asi chceš počuť aký olej, akej značky a akého označenia máš kúpiť, že?
Nepotrebuješ tribologické poučky:-)
Ja ti bez dlhých rečí odporúčam Valvoline z rady "max life" http://www.valman.sk/ponuka/valvoline/motorove-oleje-pre-auta/max-life/
určený pre motory s vyšším počtom nabehaných kilometrov (čo je určite aj tvoj prípad) a 5l balenie sa dá zohnať v prijateľnej cene. Presnú špecifikáciu pre tvoj typ motora si nájdeš na uvedenej stránke v časti "ODPORÚČANÁ NÁPLŇ".
Prevodový jedine olej pre prevodovky PSA (peugeot/citroen), množstvo 1,8l, takže dve litrové balenia.